AHLAT PATATESİ UMUT VERİYOR

Zengin ve geniş tarım arazileriyle de bilinen Ahlat’ta patates hasadı devam ediyor.

AHLAT PATATESİ UMUT VERİYOR

 Zengin ve geniş tarım arazileriyle de bilinen Ahlat’ta patates hasadı devam ediyor. Kar yağışı ve soğuk havalar öncesi topraktan mahsulünü çıkarmaya çalışan çiftçiler, aralıklarla yağan yağmur nedeniyle hasat yapmakta zorlanıyor. Bölgenin patates ihtiyacını karşılayan Ahlat’ta hasat dönemi devam ederken, fiyatların önceki yıllara nazaran iyi olması çiftçinin yüzünü güldürüyor. Geçen yıl kilosunu 20 ila 30 kuruş arasında alıcı bulunan Ahlat Patatesi bu yıl kalitesine göre 1 lira ile 1 lira 30 kuruş arasında alıcı buluyor. Önceki yıllar patatesten zarar eden ve borçlanan çiftçiler bu yıl patateslerden kazanacakları parayla borçlarını ödemeyi planlıyor. 

-AHZO BAŞKANI NECAT DEMİRDEN; “YAĞIŞLAR PATATES HASADINI OLUMSUZ ETKİLİYOR. ŞUAN FİYATLAR İYİ AMA İSTEDİĞİMİZ DÜZEYDE DEĞİL. İLERLEYEN GÜNLERDE PATATES FİYATLARININ BİRAZ DAHA ARTMASINI BEKLİYORUZ.” -

Ahlat Ziraat Odası (AHZO) Başkanı Necat Demirden, yaklaşık 20 gündür Ahlat’ta patates hasadının başladığını ve hasadın devam ettiğini belirtti.  Bu sıralar aralıkla yağan yağmurların hasadı olumsuz etkilediğini belirten AHZO Başkanı Demirden; “Bu yıl yaklaşık 40 bin dekar alanda patates ekimimiz var. 160 bin ton civarında ürün bekliyoruz. Patatesimiz çok güzel, verim güzel. Geçen yıl patatesin iyi para etmemesinden dolayı çiftçilerimizin biraz borçları vardı. İnşallah çiftçi iyi satış yapabilirse bu borçları kapatabileceğimizi düşünüyoruz. Bu sıralar patatesin kilosu 1 liranın üzerinden alıcı buluyor. Girdi maliyetlerinden dolayı şuan satılan fiyat istenilen fiyat değil ama geçen yıllara nazaran iyi düzeyde. İlerleyen zamanlarda fiyatların biraz daha artmasını bekliyoruz” dedi. Ahlatlı Patates üretici Eray Azap; “Bu yıl 250 dönüm patates ektik ve yaklaşık bin ton ürün bekliyoruz. Geçen seneye nazaran bu sene fiyatlar iyi. Geçen yıl patatesin kilosunu 20 veya 30 kuruştan ancak satabildik. Bu yıl 1 lira 10 kuruş, 1 lira 20 kuruştan satıyoruz. Fiyatların biraz daha artmasını bekliyoruz. Geçen sene çiftçinin yüzü gülmese de bu sene Ahlat çiftçisi olarak yüzümüz gülüyor” dedi. Ağrı’nın Tutak ilçesinden gelerek  Ahlat’tan patates alan manav Vahyettin Taştan her yıl Ahlat’tan tonlarca patates alıp Tutak’ta sattıklarını ifade etti. Bu yılda Ahlat’a patates almaya geldiğini belirten Taştan; “10 yıldır Ahlat’a gelip patates alarak Tutak’taki manavımızda satıyoruz. Ahlat patatesinden çok memnunuz. Tadı ve yiyimi çok güzel. Çiftçilerimiz büyük emek veriyorlar güzel ürün yetiştiriyorlar. Bizlerde onların sayesinde ekmek yiyoruz. İnşallah emeklerinin karşılığını alırlar” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 08 Kasım 2018, 01:27

Ahlat Gazetesi

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER