MALİYE BAKANI AĞBAL’DAN, AHLAT’A ZİYARET

Maliye Bakanı Naci Ağbal Ahlat’ın Tarihi Mekanlarını Gezdi.

MALİYE BAKANI AĞBAL’DAN, AHLAT’A ZİYARET

 Maliye Bakanı Naci Ağbal, Bitlis’in Ahlat ilçesindeki tarihi Selçuklu Mezarlığının ihtişamı karşısında oldukça etkilendiğini belirterek, “Tüylerim diken diken oldu” dedi. Çeşitli gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Bitlis’e gelen Bakan Ağbal, Ahlat ilçesindeki tarihi mekanları da gezdi. İlk olarak Ahlat Müzesi’ni ziyaret eden Bakan Ağbal, daha sonra Anadolu’nun Orhun Abideleri olarak da nitelendirilen Selçuklu Mezarlığına geçti. Ahlat'ın tarihi hakkında Bakan Ağbal’a bilgi aktaran Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, daha sonra Tarihi Selçuklu Mezarlığı ve abidevi mezar taşları hakkında da bilgi verdi. Ahlat'a ilk kez gelen Bakan Ağbal, ilçenin tarihi hakkında duydukları ve gördükleri şaheserler karşısında ise oldukça etkilenince, "Tüylerim diken diken oldu" dedi. Daha sonra dünyadaki iki örnekten biri olan Emir Bayındır Kümbeti önünde gazetecilere açıklama yapan Bakan Ağbal, bu mekanda öncelikle Malazgirt muhaberesinin muzaffer komutanı Alparslan’ı rahmetle andığını vurgulayarak, “Buranın önemini anlatan kanaatimce çok özenilerek yapılan bir müze olmuş. Öncelikle emeği geçen arkadaşlara teşekkür ediyorum. Çok güzel, modern ama tüm buradaki tarihsel gelişimi, bu bölgenin önemini ortaya koyan bir eser olmuş. Dış ve iç mimarisi çok güzel. Ardından Ahlat Selçuklu Mezarlığımızı gezdik. Yapılan çalışmaları yerinde gördük. Üniversitemizin çalışmalarını burada tespit etme imkânına kavuştuk. Şunu ifade edeyim, tüylerim diken diken oldu. Yani uzun zaman önce Ankara’da Selçuklu Mezarlığını konuştuklarında, fotoğraflarını gösterdiklerinde bir an önce buraya gelmek için can atıyordum. Gerçekten Sayın Genel Başkan Yardımcımıza ve değerli başkanımıza da teşekkür ediyorum. Allah nasip etti. Bugün burayı ziyaret etme imkânına kavuştuk. Hep söylüyoruz, Türkler olarak bin yıldan fazladır bu topraklardayız. Bu toprakları Orta Asya’dan sonra kendimize vatan belledik, vatan eyledik ve bugün bu Anadolu coğrafyası bizim öz vatanımızdır. Bin yıl boyunca buranın Türkleştirilmesinde, İslamlaştırılmasında, Müslümanlaştırılmasında, Türk-İslam medeniyetinin bu coğrafyada kurulmasında Ahlat’ın son derece önemli bir konumu var. Burası çok önemli bir merkezdir. Bu açıdan bu mekânda öncelikle Malazgirt muhaberesinin muzaffer komutanı Alparslan’ı öncelikle rahmetle anıyoruz. Ruhu şad olsun. Allah mekanını cennet eylesin” ifadelerini kullandı.

 -“Gezilmesi, mutlaka görülmesi gereken bir yer”-
Burada 8 binin üzerinde Türk evladının mezarı olduğunu dile getiren Ağbal, “Alparslan burada sadece bir savaşı kazanmadı, aslında çağları açan çağları kapatan bir milletin tarihini tarihe dönüştüren bir milletin ilk taşını da burada dizdi. Yani Orta Çağı kapatan Yeni Çağı başlatan Bizans’ın yıkılışını yapan Fatih Sultan Mehmet’in ataları ilk olarak Ahlat’ta, Malazgirt’te bu medeniyetteki dönüşümü, bu coğrafyadaki dönüşümü başlattı. Burada 8 binin üzerinde Türk evladının mezarı var. Her birisi çok özenle yapılmış birer sanat eseridir. Burada bu mezarları yapan atalarımızdan, dedelerimizden ve Türk ustalardan Allah razı olsun. Gezilmesi, mutlaka görülmesi gereken bir yer; Ahlat ve Selçuklu Mezarlığı. Bugün burada kendi aramızda da konuşurken ifade ettik. Hepimizin, yaşımız ne olursa olsun mutlaka buraya gelmemiz lazım. Anadolu coğrafyasındaki İslamlaşma, buranın Türk İslam medeniyetinin beşiği haline gelmesinde şu bulunduğumuz noktanın çok büyük bir önemi var. Ama bunu yerinde görmek lazım. Eserlerden okuyabiliriz, benim gibi dinleyebiliriz ama bugün dinlemekten öte burada bulunmaktan dolayı da özel olarak bir memnuniyet içerisindeyim. Onun için herkesin buraya gelip Selçuklu Mezarlığını, atalarımızın burada bin yıldır olduklarını gösteren mezarlığı gezmeleri ve bulunmaları lazım. Bana göre de hepimize birer borçtur. Bir daha bunu söylemek gerekiyor. Burada gerek valiliğimizin, gerek belediye başkanlığımızın, gerek üniversitemizin yoğun ve gayretli çalışmaları var” diye konuştu.

“Bizde Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları, onun ortaya koyduğu vizyon çerçevesinde buranın daha da açığa çıkması, burada yürütülen kazı faaliyetlerinin daha da hızlanması ve bizden sonra ki kuşaklara bu eserlerin aktarılması için gece gündüz çalışacağız” diyen Bakan Ağbal, şöyle devam etti: “Bakanlık olarak, hani Maliye Bakanları kolay kolay para vermezler ama burada bu iş başka bir şey. Bu bizim tarihimiz, kültürümüz, medeniyetimiz, bu bizim borcumuz. Bugüne kadar böyle kalması bile hakikaten hepimizin düşünmesi gereken bir durumdur. Bu nedenle Allah Cumhurbaşkanımızdan razı olsun. Buradaki tüm çalışmalara çığır açan bir perspektif ve talimat ortaya koymuş. Kültür ve Turizm Bakanımızın da bu konulara ne kadar ehemmiyet verdiğini bilen bir insanım. İnşallah hep beraber sizlerin burada ortaya koyacağı plana göre bizde gerekli desteği ve emeği veririz. Tekrar ben burada herkesten şunu rica ediyorum, normalde belki yapılmaz ama içimden geldiği için yapıyorum. Bütün burada defnedilen atalarımız, dedelerimiz için bir Fatiha okunmasını diliyorum. Allah mekânlarını cennet eylesin.” Daha sonra ilçenin tarihi Kale Mahallesi’ne giden Bakan Ağbal, tarihi Kadı Mahmut ve tarihi İskender Paşa camilerini ziyaret etti. Kale Mahallesi sakinleri, Bakan Ağbal ve beraberindekilere karadut ikram ettiler. Bakan Ağbal’a Ahlat ziyaretinde Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz, Adilcevaz Kaymakamı Arif Karaman, Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, Tatvan Belediye Başkanı Fettah Aksoy, AK Parti Bitlis İl Başkanı Nesrullah Tanglay, İlçe Başkanı Oğuz Atılgan da eşlik ettiler.

Güncelleme Tarihi: 11 Ağustos 2017, 22:59

Ahlat Gazetesi

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER