Dünyaya Afgan olarak gelmek…

Merhabalar sevgili okurlarım. Pandemi nedeniyle bir süre sizlerden ve köşe yazılarımdan ayrı kaldım. Tabi 17 yıllık mesleki hayatımda en yoğun yılımı yaşadığımı da söylesem abartmış olmam. Zira pandemi başladığından beri sürekli kanunlar, yönetmelikler, tebliğler vs… gerçekten yetişmekte zorlandık.

Soysal medyadan beni takip edenler hatırlarlar, Ahmet’in dilinden bir Afgan’ın hayatı yazı dizisine başlayacağımı söylemiş ve fotoğraf paylaşmıştım. Aslında Dünyada bir çok ülkede dünyaya gelmek yada başka deyişle birçok milletten dünyaya gelmek çok zor, Özelliklede Müslüman ve/veya Asya’da Dünyaya gelmek …Ancak özellikle 2 yıldır tanıdığım ve daha 10 gün önce Afganistan’a gönderdiğimiz Ahmet’i dinledikten sonra öncelik olarak Afgan olmanın zorluklarını kaleme alayım dedim. Afganistan Asya’da çok geri kalmış, halkı birbirine düşürülmüş, paravan terör örgütleri kurulmuş ve bu bahanelerle Önceleri Sovyetler birliği, son yıllarda ise Amerika tarafından zengin yeraltı ve maden kaynakları sömürülen bir ülke…

Haberlerden de takip ettiğiniz üzere Taliban diye bir örgüt kurulmuş ve ülkenin neredeyse yarısında hüküm sürmekte. Devlet kurumlarında rüşvet vermeden iş yaptırılamayan, sağlık hizmetlerinin neredeyse sıfır olduğu, çok cüzi bir azınlığın haricinde halkının yüzde doksanının yokluk içerisinde yaşadığı bir ülke Afganistan.

Afganlılar iş yapabilmek için hemen her adımda ya devlet çalışanlarına yada Taliban’a haraç vermek zorundalar. Ülkede yaşam koşulları çok ama çok ağır. O nedenle Afgan olarak Dünyaya gelmenin ne kadar zor olduğunu tahmin edebiliyorsunuzdur. Özetlediğim yaşam koşulları, devlet kurumlarının yetersizliği, Taliban’la hükümet arasında sıkışıp kalmak, yüzbinlerce Afgan’ı ülkesinden göçe zorlamaktadır. Özellikle Türkiye ve Türkiye üzerinde Avrupa’ya gitme ümitleriyle, On beş ile Kırk gün arasında süren çilelerle dolu yolculuğa katlanmayı göze alarak ata yurtlarını terk etmek zorunda kalıyorlar.

Bu yolculuklarının geçiş güzergahlarından biride Ahlat’tır. Hatta birçoğunuzun yollarda bu insanlara rastladığını, birçok hemşerimizin onlara yardım ettiğini de biliyorum. Allah yardım eden herkesten razı olsun.

Bir sonraki yazımda Ahmet’in anlattıklarıyla serimize devam edeceğim.

VELHASIL; Dünyaya Afgan olarak gelmek gerçekten çok ama çok zor olsa gerek. Allah yardımcıları olsun.

Selam ve Dua ile…

YAZAR – MALİ MÜŞAVİR

NEVZAT ERTEKNOĞLU

[email protected]

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.