Vergi Afları…

 Merhaba sevgili okurlarım. Bu hafta mesleki konularda yazayım istedim.

 Ülkemizde neredeyse her 3 yılda bir mali yada diğer adıyla vergi affı olmakta. Buda çoğu vatandaşı nasılsa af çıkar diye zamanında vergi ödememeye teşvik ediyor.

Adına yapılandırma veya mali af ne derseniz deyin, Aynı zamanda düzenli vergi ödemesini yapan vatandaşlarda da üzüntü yaratıyor. Haklı olarak, biz tıkır tıkır ödüyoruz diğerleri paralarını kullanıyor ve 2-3 yıl sonra aftan faydalanarak ödüyorlar diyerek sitemde bulunuyorlar.

Gerçekten de ülkemizde yapılandırmalar alışkanlık haline gelmiş gibi. Bunun yerine erken ödeme yapana teşvik getirilse çok daha güzel olur. Zamanında ödemelerini yapanlara da bir nevi teşekkür olur bu. Hali hazırda SGK da var, Son 2 aydır Bağkur ödemelerine de erken ödeme indirimi geldi. Artık tüm devlet ödemelerine de erken ödeme indirimi getirilmelidir. Bu konuda çalışma yapıldığını bilmekte beni mutlu ediyor.

Mali Müşavir olarak bu son yapılandırmaya ülkemizin ihtiyacı olduğunu biliyorum. Meşhur bir söz vardır ya hani “Üç tarafı denizlerle, İçte ve dışta her tarafı hainlerle dolu bir ülkeyiz”, gerçekten de çok doğru bir söz. Her tarafımız hainlerle dolu. Dış hainler neyse de içimizdeki hainleri Allah’a havale ediyorum. Etrafımızda bu kadar hazin görüntüler varken (Irak,Suriye,Libya vb.) neye ve kime hizmet ettiklerini de anlamamız mümkün değil.

Konumuza dönecek olursak, etrafımız ateş çemberi, terör olayları, komşu ülkelerdeki olaylar vb. durumlardan dolayı yatırımlar yapılmıyor, harcama yapılmamaya özen gösteriliyor, piyasaya nakit sürülmüyor, bankalar aşırı tedbirli davranarak, kredi vermemek ve çekleri kırdırmamak için elinden geleni yapıyorlar. Halk deyimiyle varlık ve nakitler yastık altına atılıyor. Olanda olmayanda kimseye ödeme yapmıyor. İşte bu nedenlerle piyasada müthiş bir likidite sorunu bulunmakta. Doğal olarak devlete olan borçlarda milyar dolarları bulmuş durumda.

İşte tamda böyle bir zamanda bu yapılandırmanın getirilmiş olması yerinde bir karar olmuştur. En azından vatandaşın devlete olan borçları yapılandırılıp taksitlendirilerek, vatandaşa biraz nefes aldırılmış olacaktır. Hatta şahsen defalarca yetkili kurumlara, yıllar önce yapıldığı gibi faizsiz kredi verilmesi konusunda yazışmalarda bulundum. Geçenlerde bakan açıkladı böyle bir çalışma varmış, eğer gerçekleşirse piyasaya güzel bir nakit girişi olmuş olur.

Evet, 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanunu ile, hem devlet ciddi bir tahsilat yapmış olacak, hem de vatandaşın ödeme yapması kolaylaşmış olacaktır.

Bu kanunla, Matrah artırımı da getirilmiştir. Yani bizim anlayacağımız dille devlet diyor ki; Siz geçmiş 5 yıl için belirli miktarda bana vergi verin bende sizi incelemeye almayayım. Kimine göre iyi, kimine göre kötü bir şey bu. Bana soracak olursanız yaptırmanızı tavsiye ederim. Devletin 40.000 Vergi müfettişi 2017 yılında inceleme furyası başlatacak kanaatindeyim.

25 Kasım 2016 Tarihinde sona erecek bu yapılandırma ve matrah artırımından şiddetle faydalanılmasını ve bu konularda mutlaka Mali Müşavirlerden destek alınmasını tavsiye ediyorum. Son hafta olması dolayısıyla yoğunluk olacağı açıktır, ne kadar erken yapılırsa o kadar iyi olur bence.

Bu yazıyı okuduğunuz gün yani 17.11.2016 tarihinde, Kaçkar TV’de Saat 15:00 – 17:00 arasında , bir programa mesleki konularda konuşmak üzere konuk olarak katılacağım. 

Programda bu ve benzeri konularda gelen soruları cevaplandırmaya çalışacağım.

 

Sağlıcakla kalın…                                                         

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.