Vergi Daireleri Ve Müfettişleri Ne Yapmaya Çalışıyor?-1

 Merhaba Sevgili okurlarım. İki haftalık aradan sonra yine beraberiz. Yoğunluğumdan dolayı geçen hafta yazamadığım için üzgünüm. Arayıp soranlara, mesaj atanlara teşekkürlerimi sunuyorum. Bu haftaki yazımda pek yazmadığım mesleğimi de ilgilendiren bazı konulardan ve sitemlerden bahsedeyim istiyorum. Mesleğim icabı piyasada dolaşıyorum ve gördüğüm kadarıyla piyasada gizli bir kriz var maalesef. Kapanan işyerlerinin sayısında artışlar var. Zaten 7 Haziran seçimlerinden sonra piyasada durgunluk başlamıştı. Maalesef gün geçtikçe duracağına artarak devam etti. Tahsilatlarda çok ciddi sıkıntılar var. İşler yok denecek derecede az. Her yıl olduğu gibi Ramazan ayının olması da işleri olumsuz yönde etkilemekte, en azından öyle söylenmekte. Karşılıksız çeklerde inanılmaz derecede artış var. Gerçi bunda Çekteki hapis cezasının kaldırılmış olmasıda bana göre etkili oldu, Art niyetlilerin ellerini güçlendirdi. Piyasaya ciddi rakamlarda çek sürerek mal toplayıp sonrada piyasadan kayboldular. Olan, işini dürüstçe yapmaya çalışan işverenlere oldu her zamanki gibi. Çok şükür ki bu hatadan geçte olsa dönülüyor ve karşılıksız çek’e hapis cezası geri geliyor. Esnaf ve işveren tamda böyle zor durumda iken Vergi daireleri sanki inadına yapıyormuş gibi bir karabasan gibi işverenlerin yakasına yapışıyor bu aylarda. Piyasada inanılmaz bir inceleme furyası var. Her gün onlarca firma incelemeye alınıyor. Sadece çevremdeki meslektaşlarımdan aldığım bilgilere göre bu incelemeler fırtına gibi esiyor. Bu durum sadece işverene değil aynı zamanda Meslek mensuplarımızı da yormakta. Zira işlerini güçlerini bırakıp bu angarya işlerle uğraşmak zorunda kalıyorlar. Neden angarya diyorum? Çünkü; Vergi müfettişleri! Neredeyse incelemeyi bile Biz Mali Müşavirlere yaptıracaklar. Yok efendim Benim gönderdiğim formatlara göre şunları şunları hazırlayın, yok efendim şu belgeleri getirin, şunları götürün vs.

İnanılmaz bir Müfettiş ordusu yaratıldı son yıllarda. Hepsi de 25-30 yaş arasında gençler. Ha diyeceksiniz ki ne var yaşlarında? Tecrübesizler, maalesef çok şey biliyormuş gibi davranıyorlar.

Birde İncelemeden daha doğal ne olabilir ki diyebilirsiniz. Haklısınız, bence de inceleme normal. Normal olmayan tamda aşırı sıkıntılı zamanlarda bunların yoğunlaşmış olması.

Genç Müfettişler, vergi kontrolü yapayım, kanunlara uyuluyor mu? vergi kaçırılıyor mu? Bakış açısında değiller. . NEREDEN-NASIL VE NE KADAR CEZA KESEBİLİRİM bakış açısındalar.

Birde şimdi karşıt inceleme adı altında incelemeye alınan firmanın alışveriş yaptığı diğer mükelleflerden bilgi ve belge istenmekte ve bir nevi gizli incelemeye alınmaktalar. Baktığımızda incelemeye alınalar hep orta ve küçük işletmeler. Büyüklere fazla dokunulmamakta.

Vergi daireleri önceki 2 yıla oranla daha az çözüm odaklı çalışmakta, dediğim dedik çaldığım düdük havasındalar. KDV vb. iade işlemleri bazı vergi dairelerinde 9 ay sürebiliyor. Bakanların söylediklerinin aksine iadeler uygulamada kolaylaştırılmaktan ziyade zorlaştırılıyor maalesef.

Malumunuz üzere Gelir vergisi mükellefleri (Şahıs işletmeleri) Karlarının %10 u oranında eğitim ve sağlık giderleri düşebiliyor. Ancak uygulamada yine çok saçma(ki bu konuda kanunlar yeniden gözden geçirilmeli) bir şekilde nu indirimlerin iptali isteniyor. Gerekçe, Yazar kasa fişlerini kabul etmemeleri ve illede fatura istemeleri. Düşünebiliyormusunuz; Eczaneden ilaç alıyorsunuz ve her defasında fatura isteyeceksiniz. 10 ve hatta 5 tl için bile. O zaman yazar kasa neden kullandırıyorsunuz. Eczane ve diğer kurumlar haftalık fatura bastırmak zorunda kalacaklar. Üstelik, inceleme furyası ile birlikte yeni trendlerden biriside E-haciz .. Anında hesaplara bloke koyuyorlar. Bu işverenin işi aksar mı, zor durumda kalır mı diye düşünende yok .

Zaten Vergi iadeleri kalkıp AGİ geldikten sonra kimse fiş almaya pek özen göstermiyor iken, birde bu yaklaşımlar insanları kayıt dışılığa itiyor. İnsanları bu konuda uyaran bendeniz bile böyle devam ederse fişte ısrarcı olmayacağım.

 

Devam edecek..

 

İşleri zorlaştırmayın, Kolaylayın…

 

Hoşça kalın…

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.