Yeni Bir 6736 Sayılı Kanun

 Merhabalar sevgili okurlarım. Hatırlayacağınız üzere Geçtiğimiz yıllarda 6736 sayılı Vergi yapılandırma kanunu çıkarılmış ve iyi niyetli birçok vergi mükellefinin rahatlamasına sebep olmuştu. Vergi-Sgk ve diğer devlet borçlarına 18 aya kadar taksit imkânı getirilmişti. Ayrıca, Kasa-Ortaklar-Stoklar  vb. hesapları düzeltme fırsatları verilmişti.
Aradan bir yıldan fazla zaman geçti. Bazı mükelleflerin ilk  2 taksitlerini ödeyemedikleri için yapılandırmaları bozuldu. Daha sonra 7020 sayılı bir başka yapılandırma kanunu çıkarıldı. Ancak 7020 sayılı yapılandırma çok dar ve sadece birkaç devlet borçları için getirilmişti. Bu kanunda da baya ciddi sayıda mükellefin yapılandırması yine ilk iki taksitin ödenme şartı nedeni ile bozulmuş durumda.
Son yıllarda Devlet daireleri, özellikle Vergi Daireleri ve SGK Müdürlükleri işleri çözmek bir yana, vatandaşın işlerini zorlaştırmak için uğraşır oldular. Suratsız ve azarlar tarzda konuşmalar, İşleri yokuşa sürüp zorlaştırmalar.
30 Liralık vergi borcu olanlara, 2 ay ödeme yapmadığı takdirde hemen haciz koymaya başladı vergi daireleri. Hem de esnafın pos hesabına. Esnaf için bu zor zamanlarda tek ilaç pos satışlarıdır. Bu pos hesaplarına 30 lira için haciz koyarsan bu esnaf nasıl işlerini döndürecek. Kabul edelim etmeyelim, Reel veya suni diyelim, yaşanan gizli bir kriz var piyasada. Hali hazırda 6183 sayılı kanun ile Vergi dairelerine olan tüm borçlar için vergi dairelerine gidilerek vade farklı olarak yapılandırma yani taksitlendirme yapılabiliyor. Ancak her yeni uygulama eski uygulamayı aratır olmaya başladı. Bir önceki halde, diyelim ki 10.000 TL toplam borç var, bunu 6183 kanunla taksitlendirmek istediğinizde (Müthiş pazarlıklar yaparak) taksitlendiriyordunuz. Daha sonra bu taksitlerin ilkini ödeyerek işlemi tamamlamış oluyordunuz. Bu rakamda genelde toplam borcun % 10’una denk geliyordu. Yani 10.000 TL de yaklaşık 1.250 TL ye denk geliyordu. Yeni uygulamada ise Taksitlendirme yapmadan bir rakam ödemeniz isteniyor ondan sonra taksitlendirme yapılıyor. Burada kızdığım nokta peşin yatırılması istenen rakamlar. Mesela Küçük bir çay ocağının, toplamda 3.900 TL borcu var, vergi dairesi 1.500 TL sini yatır gel taksitlendirme yapalım diyor. Adamın o kadar parası olsa taksitlendirme niye yaptırsın. Bunun gibi daha bir çok inanılmaz örnekler verebilirim.
İşte tamda bu noktada Başbakanımızın; “Devletle vatandaş arasında duvarların yıkılması gerektiği ve memurlara performans ve not uygulaması” fikirlerinin ivedilikle uygulamaya geçirilmesi gerektiği kanaatindeyim.
Ayrıca Daha önceki eleştirilerimizin de dikkate alınarak yeni ve geniş kapsamlı Yapılandırma yapılması elzem olmuştur. Etrafımızın ateş çemberine dönüştüğü, esnafın zorlandığı ve aynı zamanda devletinde paraya ihtiyacının olduğu bu günlerde herkes için harika olacaktır.
Yeni bir 6736 Sayılı Kanun çıkarılması zaruridir bence, siz ne dersiniz? 
Selam ve Dua ile…

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.