Yine Yeniden Mali Af (Yapılandırma)

 Merhabalar sevgili okurlarım. Malumunuz üzere daha 6 ay önce 6736 sayılı kanunla vergi Sgk vb. devlete olan borçlara af, daha doğrusu yapılandırma imkanı getirilmişti. Bu konuyla ilgili olarak da o zamanlar en az 2-3 yazı yazmıştım. Öncelikle o yapılandırmanın gerekli olduğunu, Tacirlerin %90’ının ödeme güçlüğü çektiğini, taksitlendirmelerle hem devletin hemde vatandaşın rahatlayacağını söylemiştim. Aynı zamanda eleştirilerimide sıralamış, gerekli tüm birimlere eleştiri ve köşe yazılarımı mail atmış ve geri dönüşlerde almıştım.
Geçtiğimiz günlerde 6736 sayılı kanunun ikizi gibi yeni bir yapılandırma Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. 31 Mart 2017 ve öncesine ait KESİNLEŞMİŞ vergi, Sgk, Bazı idari para cezaları, Belediye ve diğer devlet kurumlarına olan borçlara aynı 6736’da olduğu yapılandırma imkanı getirildi. Yapılandırma için 30 Haziran 2017 Tarihine kadar başvuru yapılabilecek. Ve yine 3,6,9,12,18 Taksitler halinde, Kredi kartı ilede (2 Ayda bir ödeme) ödenebilecek.
Aslına bakarsak 6736 Sayılı kanunu kaçıranlar veya yapılandırma yapmayanlar için iyi oldu. Vatandaşlar zaten ödeme güçlüğü içerisindeler ve taksitlendirme imkanı ile devlete olan borçlarını belirli düzen içerisinde ödeme imkanına kavuşmuş oldular.
Ayrıca bu yeni kanunla daha önce Bağ-Kur borcu olupta sildirenler veya Resen silinenler için borçlanma imkanı getirilmiş olması bu yeni kanunun artılarından bir başkası.
İlk eleştiri noktam, 6736 Sayılı kanundan faydalananlar bu yapılandırmadan faydalanamayacak olmaları. Çünkü 6736 sayılı kanun 30 Haziran 2016 Tarihine kadar olan borçları kapsıyordu. Aradan neredeyse 1 yıl geçmiş. 1 yıllık borçlarda az değildir kanaatimce.
İkinci eleştirim, yine 6736 Sayılı Kanunda olduğu gibi Kanunun yürürlüğe giriş tarihinden birkaç ay öncesine ait borçları kapsıyor olması. Daha öncede çok eleştirdim bu konuyu. Yine bürokratlar kafalarına göre iş yapmışlar. Başvuru süresi 30 Haziran 2017 ama 31 Mart ve öncesinde Kesinleşmiş borçlara yapılandırma getirildi. Dikkatinizi çekiyorum Kesinleşmiş borçlar. Yani aslında 31 Mart tarihine kadar olan borçları kapsamıyor. Zira Mart ayına ait Beyanlar Nisan ayında veriliyor. İlk üç aylık geçici vergiler ve Muhtasar (Stopaj) borçları Mayıs ayında beyan ediliyor. Yine kanun maddesinde 2016 yılı Gelir vergisi İkinci Taksitleri ve 2016 Yılı Kurumlar vergisi de kapsam dışında bırakılmış.
Tüm bu bilgiler ışığında Şubat ayı dahil borçları kapsıyor desek daha doğru olur. Son Başvuru süresi 30 Haziran ama kapsama giren son ay Şubat. Arada 4 ay var, Bu aradaki borçlarını, özelliklede Sgk borçlarını düzene koyup teşvikten faydalanmak isteyen binlerce Tacirin ve özelliklede esnafın elini kolunu bağlıyor maalesef...
Peki olması gereken ne diyeceksiniz. 6736 Kanunda da dediğim gibi; Son başvuru tarihine kadar olan tüm Vergi ve Sgk borçlarını kapsaması gerekirdi. Böylelikle tüm borçlarını taksit ve düzene oturtan Tacirler, devletin vermiş olduğu teşviklerden de (Özellikle SGK teşvikleri) faydalanmış olurdu. Bir düşünün, Esnaf zaten satış yapamıyor, bin bir zorluklar içerisinde dükkanını çevirmeye çalışıyor. Borçlarını düzene koyup, geceleri rahat uyumayı, teşviklerden faydalanmayı istiyor. Ancak aradaki 4 ay bu duruma engel oluyor. Düşünün bir; Bazı Kobilerin Aylık SGK ları 5.000 – 10.000 TL yi bulabiliyor. Bu rakamları 4 ile çarptığımızda Rakam 20.000 ila 40.000 TL’yi bulabiliyor. Şimdi bu Kobi yapılandırmaya başvurmuş olsa bile yukarıda zikrettiğimiz rakamı ödemez ise, borcu olduğundan teşviklerden faydalanamıyor. Peki bu rakamları nasıl ödeyecek. Zaten ödeme gücü olsa çoktan öderdi zira Hiçbir TÜRK vatandaşı devlete borçlu olmak istemez.
Bir başka eleştirim, Madem bu yapılandırma yapılacaktı neden 1-2 ay önce yapılmadı. Sıfır faizli Kosgeb kredisinden faydalanmak isteyipte yüksek borçları nedeniyle bu krediden faydalanamayan binlerce kobi var.
Ya bu yapılandırmayı 1-2 ay önce yapacaklardı veya Kosgep Kredi süresini bu affın son başvuru tarihine kadar uzatacaklardı. Zaten birçok Kobi bankaların olumsuz yaklaşımlarından dolayı Kosgep kredisini alamadılar. Birde bunlara vergi ve Sgk borçlarını taksitlendiremedikleri için alamayanları eklersek, Kosgep Kredisini kullanamayanların sayısı binleri buluyor.
Vel hasıl yapılmak istenen güzel olsada, her zamanki gibi Piyasada olanların ve ilgili odaların fikirlerine başvurulmadığı, benim gibi fikrini beyan edenlerinde fazla dikkate alınmadığı belli oluyor. Bürokrasiye kesinlikle bir çeki düzen gelmelidir.
Selam ve dua ile…           

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.