6736 Sayılı Kanun 1. Taksit Ödemeleri İçin Bir Şans Daha

 Merhabalar sevgili okurlarım. Bir önceki köşe yazım “ Kosgeb mi, Milli Piyango mu” inanılmaz ilgi gördü. SMS, Whatsapp Mesaj, Mail ve Sosyal medya üzerinden inanılmaz geri dönüşler aldım. İlgi gösteren tüm okurlarıma teşekkür ediyorum. Önceki yazımda belirttiğim üzere ilgili bakanlık ve birimlere mail atmıştım. Geri dönüşlerinde; Kosgebe başvuruda bulunan ve kredi çıkmayanlar için de 2017 ilk üç ayında benzer bir çalışma yapılacağı bilgisini verdiler. Hazır geri dönmelerini fırsat bilip diğer eksiklikleri de ilettim. Kredi Çıkanlardan SGK ve Vergi borcu yoktur yazısının istenmesinin de çok yanlış olduğunu ilettim. Zira zor durumda olan çoğu esnafın borç stokunu Vergi-Sgk-Bağkur borçları oluşturuyor. Aslında tam tersi, Sgk, Vergi vb. Devlete borcu olanlara verilmeli ki, esnaf borcunu ödeyip rahatlasın ve çarkını döndürebilsin. Ayrıca bu şekilde Devlet kredinin faizi için harcadığı  parayı da fazlasıyla geri almış olacaktır dedim. Yeni verilecek destek herkese verilmeyecekse önceliğin Mikro işletme ve Küçük esnafa, özelliklede devlete borcu olanlara verilmesi gerektiğini birinci ağızdan ilettim.

Malumunuz üzere piyasalar gerçekten kötü. Darbe yönetimleri gibi dediğim dedik çaldığım düdük mantığıyla hareket edilmemelidir. Devlet’in ve Piyasanın lehine ne varsa yapılmalı ve bu hususlarda esnek hareket edilmelidir kanaatindeyim. Şu an gündemde olan bir diğer konu; 6736 Sayılı Kanunla, SGK ve Vergi daireleri başta olmak üzere devlet kurumlarına borcu olanlara yapılandırma(Faiz silme ve Tefe/Tüfe uygulayarak taksitlendirme) ve matrah artırımının 2. Taksit ödemesinin yaklaşmış olması. Malumunuz üzere SGK hariç diğer yapılandırmaların  2. Taksitleri 31 Ocak 2017 Tarihinde ödenecek. Kanunda İlk iki Taksitin süresinde ödenmemesi halinde yapılandırmanın bozulacağı belirtilmiş idi. Yani ilk veya ikinci taksitten birini aksatan kişilerin yapılandırmaları bozuluyor. Piyasanın içinde olduğum için biliyorum ki; Bir çok kişi ilk taksiti yetiştiremedi veya bir şekilde ödeyemedi. Gerçekten ödemek isteyipte ödeyemeyen kişilerin sayısı hiçte az değil. Piyasanın canlanması açısından ne yapılması gerekiyorsa küçüklük veya büyüklüğüne bakılmadan yapılmalıdır.

Hazır ikinci taksitin ödeme tarihi gelmemişken, ilk taksitini ödeyemeyenlere 2 taksiti birlikte ödeyebilme imkanı verilmelidir. Böylelikle yapılandırması bozulan firma ve kişiler azda olsa rahatlayacak, devletin kasasına da daha fazla para girmiş olacaktır. Sizlerde bu konuda isteklerinizi 444 0 189 nolu vergi iletişim merkezine, Bimer’e ve mükellefi olduğunuz vergi dairelerine dilekçe veya şahsen bildirirseniz daha etkili olunacağı kanaatindeyim.   Devlet kurumları, bu konudaki kararlarını da bir an önce açıklamalıdırlar. Zira maalesef neredeyse gelenekselleşen devlet yaklaşımı ile bildirimler son dakikada yapılmamalıdır.  Son örneğini geçen hafta yaşadık. SGK yapılandırma son günleri, SGK sistemi kilit, insanlar ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar, bir türlü uzatma ilan edilmiyor. Şaka gibi ama Saat 17.00 dan sonra erteleme ilan edildi, yani mesai bitiminde. Bizim mesleki beyannamelerde de hep aynısı yapılıyor, son gün ve 1 saat kala erteleme duyurusu yapılıyor dalga geçer gibi, gel de eleştirme.
Bazı okurlarım; “ Sevgili başkan hep eleştiriyorsun” diyorlar. Gördüğüm eksiklikleri eleştirmek benim görevim. Nasıl ki; “Devlet ve Milletin lehine olan tüm konularda destek verdiğimde Erdoğancı ve Ak Partili olmuyorsam, Gördüğüm eksiklikleri dile getirdiğimde de Ak Parti düşmanı olmamam gerektiği kanaatindeyim.

 6736 Sayılı Kanun 1. Taksit Ödemeleri için bir Şans Daha verilse fenamı olur,  Ne dersiniz?

 Selam ve dua ile…                                                     

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.