Ahlat’ta 32 Hafız İçin Mezuniyet Töreni Yapıldı

Ahlat’ta hafızlık eğitimini tamamlayan 32 hafıza belgeleri törenle verildi

Ahlat’ta 32 Hafız İçin Mezuniyet Töreni Yapıldı

Ahlat Abdurrahman Gazi Erkek ve Amine Hatun Yatılı Kız Kur’an kursundaki hafızlık eğitimini tamamlayan 7 bayan, 25 erkek toplamda 32 hafız için Abdurrahman Gazi Türbesi önünde mezuniyet töreni düzenlendi.

Tören Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayarak, hafızların isimlerinin takdim edilmesiyle devam etti.

Törenin açılış konuşmasını Ahlat İlçe Müftüsü Orhan İmamoğlu yaptı. Ahlat Müftüsü Orhan İmamoğlu; “2017 yılı Ramazan ayında temelini atmış olduğumuz yatılı Kur’an kursumuzu yaklaşık 2 yıl gibi kısa bir sürede tamamen hayırseverlerin  yardımlarıyla bitirmiş olmanın gurunu ve onurunu yaşıyoruz. Bodrum ve teras katıyla birlikte 6 kat olan ve yaklaşık 110 öğrenci barındıracak Kur’an kursumuz yaklaşık 3 milyon TL’ye mal oldu. 2012 yılında erkek Kur’an kursumuz 2014 yılında da kız Kur’an kursumuzun açılışı yapılmış olmakta ve o zamandan bugüne 73 hafızımızı ilçemize ve ülkemize kazandırmış bulunmaktayız” dedi.

Daha sonra konuşan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Burhan İşliyen, Ahlat gibi güzel bir beldede olmaktan dolayı memnuniyetini dile getirdi.  İşliyen; “Ahlat’taki Selçuklu kabristanı bizlere ümmet olma bilincini haykırıyor. Anadolu’nun kapısını Müslüman Türklere açan Alparslan 1071’de Romen Diyojen ile karşılaşmadan önce bu bölgede hazırlık yapıyor. Bugün bizi meshebimizle enik kimliğimizle bizleri bölmeye çalışıyor ya, sen Kürtsün Arapsın Çerkezsin diye farklılığımızı ön plana çıkarmaya çalışıyorlar ya. Bakın 1071’de ne olmuş. Alparslan’ın hazırlandığını Romen Diyojen’le savaşacağını duyan bu civardaki yaklaşık 430 yıl önce islamla şereflenmiş olan Kürt aşiretleri hiçbir beklenti ve pazarlık içinde olmadan koşmuşlar. ‘Anadolu’ya Müslüman Türkler geliyor, Anadolu Müslümanlaşacak’ diye Alparslan’ın emrine girmişler. Alparslan’ın emrindeki ordunun 3’te biri Kürt, kalan kısmı Türklerden ibaret birlikte el ele gönül gönüle bu toprakları İslamlaştırmışlar” diye konuştu.

Diyarbakır’da görev yaptığı sırada yaşadığı bir anısını paylaşan Burhan İşliyen, gençlerin uyuşturucuya bulaşmaması konusunda ailelere uyarılarda bulundu. İşliyen, “Gençlerimizi bu hale getiren bu uyuşturucu bu topraklarda ekiliyor. Bu uyuşturucu bu topraklarda satılıyor. Bu topraklarda yetişen ve bu topraklarda satılan uyuşturucuyla tiril tiril titreyen gençler sizin gençlerinizdir. Bizim medreselerimizle, Kuran Kurslarımızla, bizim hafızlıkla direnmemiz gerekiyor. Sur’daki çukur olaylarında 14 yaşında çocuklar öldü.  66 tane şehit olan gençlerimiz vardı. Kendi ellerimizle gönderdik. Ama karşıda terörün, uyuşturucunun tuzağına düşmüş 14 yaşında elinde çanta kalem tutması gereken gencin eline otomatik silah tutturmuşlar. Bu gençlerin ölümüne de şahit olduk. Burada şu cümleyi kullanmak istiyorum.  Eğer gençlerimize, çocuklarımıza istikamet göstermeden yürüdükleri yolu asfalt yaparsak, asfalt yoldan cehenneme daha kolay giderler. Önce istikamet göstereceğiz. Yüreklerine iman ahlak, helal haram namus iffet ve benzeri güzellikleri yerleştireceğiz ki, bugün dünyanın çekmiş olduğu bütün sıkıntılar eğitimsiz insanlardan değil, eğitimli insanlardan kaynaklanan sıkıntılardır. Suriye’de çocukların üzerine her gün neredeyse kimyasal bomba yağdıran zalimler yüksekokul mezunlarıdır” ifadesini kullandı. İşliyen, Turgut Canser’in bir sözünü hatırlatarak, “Şehirleri imar ederken gençleri ihmal ederseniz, gün gelir ihmal ettiğiniz gençler, imar ettiğiniz şehirleri tahrip ederler. Bizim bugün ilgisiz, sevgisiz ve Kuransız, ahlaksız bıraktığımız, eğitimsiz bıraktığımız gençlerimiz kör ideolojilerin eline düşer. Gencecik yaşında taşıyamadık silahlarla dağa çıkar. Uyuşturucu tuzağına düşer. Sur’un bir kuytu köşesinde tiril tiril titreyerek helak olup gider. Fuhuş tuzağına düşer orada mahvolup gider. Belki yetişir büyür ama imansız kalırsa, vallahi cennete gitmezler. Onun için bu çabalar o kadar kıymetli ki,  ne olur evladımızın mesleği ne olursa olsun işi ne olursa olsun hangi okulu okursa okusun ocuklarımız Allah ile Kitap ile Kuran ile ama mutlaka eleştirel bir akılla kitapla tanıştırmanın çabası içerisinde olalım” dedi.  Ardından konuşan Bayındırlık ve İskan eski Bakanı Zeki Ergezen’de hafızların yetişmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Ergezen; “Asıl teşekkür edilmesi gereken çocuklarını uğruna canını feda eden Abdurrahman Gazi’nin yanında Kur’ân-ı ezberlemek için evlatlarını buraya yönlendiren anne ve babalara, onları kırmayıp anne-baba sözünü mukaddes sayıp ona boyun eğip Allah’ın kelamını ezberlemeye gelen gençlere ve hanım efendilere, onlara sabırlar metanetle Allah için hafızlığın önemini ve idrakini bilen hoca efendilere bir kere değil bin kere teşekkür etmek lazım” şeklinde konuştu.  Daha sonra konuşan Bitlis Valisi Oktay Çağatay’da aAilelere ve eğitim veren hafızlara teşekkür ederek, emeği geçen hafızları kutladı. Çağatay, Ahlat Müftülüğü tarafından organize edilen İcazet programında icazet alan 7’si bayan 32 hafızı kutladı.

Çağatay şöyle konuştu: “Onların bu rütbeye bu unvana kavuşmasında emeği geçen öncelikle anne babalarına teşekkür ederim. Onları bu güzellik nasip oldu. Allah hayırlarını kabul etsin. Günün zorluklarına rağmen onları devletimizin şefkatli ellerine teslim edip, Kuran’ın evrensel ve sonsuz mesajı ile buluşturdular. İleriye götürdüler. Onlara hafızlık ve hıfzetme imkanı tanıdılar. Allah onlardan razı olsun. Onlara rehberlik eden öğretmenlik yapan ve hayrına vesile olan hocalarına da teşekkür ediyorum.”

Konuşmaların ardından 7’si bayan 25 erkek toplam 32 hafız belgelerini davetlilerden aldı. Programın kapanışında Tuşba Müftüsü Zahit Demirel tarafından dua okundu. Duanın ardından

Bitlis Valisi Oktay Çağatay tarafından Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Burhan İşliyen’e Ahlat Bastonu hediye edildi. Ayrıca Ahlat Müftlüğü’nden Antalya’nın Konyaaltı İlçesi’ne tayini çıkan Müftü Orhan İmamoğlu’na müftülük tarafından hazırlanan plaketi de Prof. Dr. Burhan İşliyen tarafından Müftü Orhan İmamoğlu’na takdim edildi. Abdurrahman Gazi Yatılı Hafızlık ve Kuran Kursu yeni binasının açılışının ardından program sona erdi.

Düzenlen programa Bitlis Valisi Oktay Çağatay, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Burhan İşliyen, Ahlat Kaymakam Vekili M. Ali Özkan, Bayındırlık ve İskan Eski Bakanı Zeki Ergezen, Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, İl Müftüsü M. Faysal Geylani, çevre il ve ilçelerin müftüleri, bazı kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.

Güncelleme Tarihi: 05 Temmuz 2019, 14:26

Ahlat Gazetesi

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER