Tarihi ve doğal zenginlikleriyle bilinen Bitlis’in Ahlat ilçesi ‘Sakin Şehir (Cittaslow)’ ilan edilmesinden sonra ziyaretçi akınına uğramaya başladı. Türkiye'nin önemli turizm merkezleri arasında yer alan ve bu yıl İtalya'da gerçekleştirilen Uluslararası Cittaslow İcra Kurulu Toplantısı'nda "sakin şehir" üyeliği kabul edilen Ahlat, yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekanı haline geldi. Özellikle geçtiğimiz yıl ağustos ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaretinin ve “Tavsiye ediyorum, Ahlat’a muhakkak gidin” çağrısının ardından Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı başta olmak üzere birçok tarihi mekan çok sayıda ziyaretçi çekiyor.
-“Cumhurbaşkanımızın çağrısı karşılık buldu”-
Ahlat Belediye Başkanı Abdulalim Mümtaz Çoban yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısının Ahlat’ın ‘Sakin Şehir (Cittaslow)’ ilan edilmesi ve UNESCO’nun içinde yer almasıyla birlikte ciddi oranda ziyaretçi sayısında artış olduğunu söyledi. Ayda 20 bin kişinin Ahlat’ı ziyaret ettiğini belirten Çoban; “Tabi düne oranla kıyasladığımızda çok ciddi bir karşılık bulmaya başladı. Sayın Cumhurbaşkanımızın özelliklede ‘Ahlat’ı ziyaret edin’ çağrısı tüm Türkiye’de farklı kuruluşlar tarafından da ve toplumumuz tarafından karşılık bulmaya başladı. Ahlat’ı önceki yıllar aydan bin veya bin 500 kişi ziyaret ederken şuanda ayda 20 binin üzerinde ziyaretçimiz var. Bunun 10 bin civarı sadece resmi kayıtlarımızda müzeye girişi yapanlar birde gelen turların büyük bir bölümü de müzeyi ziyaret etmeden direk alana giriyor. Ahlat bir açık hava müzesi böyle olunca bazı vatandaşlar müzeyi ziyaret etme gereği duymuyor. Nasıl olsa alanda göreceğimizi müzede de göreceğiz anlamında bir karşılık olduğu için orijinali ile buluşalım diye direk alana giriyorlar. Tur rehberlerimizde bu konuda alanda çalışmayı da tercih ediyorlar bunu da görüyoruz. Ama buradaki hareketliliğin temelinde başta sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısı, Cittaslow’un içerisinde yer almamız artık uluslar arası bir takip ağının içerisine girmemiz takriben dünyada 200 şehirden biri olmak özelliğini elde etmekle aynı zamanda ülkemizde de Cittaslow’un 16 tane üyesi var. Bunların da networküyle baktığımızda ciddi bir hareketlilik var. Yine UNESCO içerisinde yer almamız ama herşeyden önce ecdadın bıraktığı mirasın karşılık bulmasıdır” dedi.
-“Ahlat, Tarih Ve Lezzet Durağıdır”-
Ahlat’ın sadece kültürel mirasla değil doğal güzellikleriyle ön plana çıkan bir şehir olduğunun altını çizen Çoban sözlerini şöyle sürdürdü; “ Ahlat’ta sadece kültürel miras mevzusu yok. Buraya gelen vatandaşlarımız bir doğal ve kültürel zenginlikle karşı karşıya kalıyor. Bir tarafta Nemrut Dağı, bir tarafta Süphan Dağı, krater gölü olması, Nazik Gölü, Van Gölü gibi göller diyarı olması bizim tabi buradaki turizm akının ana unsurları arasında da yer alıyor. Florada muhteşem bir zenginlik var. Lezzet durağıyız zaten Cittaslow’un içerisinde yer alma nedenlerimizden tarih ve lezzet durağı olma özelliğimizdir. Burada endemik bitkilerinde zenginliği bunların hepsini bir araya getirdiğinizde Ahlat muhteşem bir plato ve koşarak gelmek lazım. İnsanlarımızda şuanda bu vesileyle böyle bir ziyaret akını gerçekleştiriyorlar. Ahlat’ta da vatandaşlarımız ve esnafımız ağır ağır buna hazırlanıyor. İnşallah bu bölgeye çok önemli katkı sağlayacaktır.”
-“Ahlat’ı Herkesin Gelip Görmesini Tavsiye Ediyorum”-
Ahlat’ı ziyarete gelenlerden Özkan Özay adlı ziyaretçi Ahlat’ın herkesin gelip görmesini tavsiye ederek; “Aslen Mersinliyim. Van’ın Erciş ilçesinde doktor olarak görev yapmaktayım. Erciş’e yakın bölgeleri zaman zaman ziyaret ediyoruz. Bugünde Ahlat’a geldik Selçuklu Mezarlığı’nı ziyaret ettik. Burası açık hava müzesi gibi bir tarihi müze çok güzel değerler var. Aynı zamanda Ahlat’ta çok güzel bir ilçemiz, doğa güzellikleri de çok dinlendirici bir yer. Devletimizde buraya çok güzel yatırımlar yapmış herkesin gelip görmesini tavsiye ediyorum” diye konuştu.
Esra Aydın isimli ziyaretçide; “Tatvan’da öğretmenlik yapıyorum. Hafta sonları fırsat buldukça Ahlat Selçuklu Mezarlığı’na gezmeye geliyoruz. Ben daha öncesinden buraları gezmeye geldim ama bugün tekrardan gezmek istedik çünkü buranın çok güzel bir tarihi dokusu var. Özellikle buraya her geldiğimde geçmişte yaşanılanlar gözümde canlanıyor. Doğu Anadolu’nun tanıtılması açısından da buraların reklamlarının yapılması gerekiyor. Buraların mümkün olduğu kadar yeni kuşaklara yeni nesillere öğretilmesi lazım. O yüzden burayı herkesin gezmesini tavsiye ediyorum” dedi.