VEDAŞ’TAN BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

VEDAŞ Bitlis İl Müdürlüğü, Ahlat’ta yapımı tamamlanan trafo merkezi ile arazilerde dikilecek elektrik nakil direkleri, elektrik nakil hatları ve kamulaştırma konusunda bilgilendirme yapmak için bilgilendirme toplantısı düzenledi.

VEDAŞ’TAN BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

 Ahlat Halk Eğitimi Merkezi Abdurrahman Gazi konferans salonunda düzenenen bilgilendirme toplantısına Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, Belediye Başkanı A.Mümtaz Çoban, VEDAŞ Bitlis İl Müdürü Tahsin Uzunselvi, muhtarlar ve çiftçiler katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan VEDAŞ Bitlis İl Müdürü Tahsin Uzunselvi; “Ahlat için çok önemli bir projemiz var. Ahlat’ımızın kalkınmasına için tarımsal sulama faaliyeti ile ilgili alt yapıyı güçlendirmek için bizlerde projeler geliştirdik. Sağolsunlar sayın kaymakamımız ve belediye başkanımızın enerji alt yapısının hazırlanması konusunda gerçekten büyük desteklerini gördük. Şuanda TEİAŞ’ın yeni yaptığı Ovakışla Yolu üzerinde bir trafo merkezi var. Bu trafo merkezinin kurulmasında kendilerinin, sulama birliği başkanları, kooperatiflerimiz ve siyasilerin büyük emekleri oldu. Ahlat’ın en büyük geçim kaynağı tarımdır. Tarımsal sulamanın da desteklenmesi, üreticilerimizin bu anlamda daha iyi bir ekonomik seviyeye gelmesi ve bizimde üzerimize düşen ne gerekiyorsa bunun karşılanması çok önemli bir konuydu. Yapılan girişimler sonucu TEİAŞ Ahlat’ın ihtiyacı olan bu trafo merkezini yaptı. Bu yılda tarımsal sulamada sıkıntı yaşanmaması için yeni yapılan trafo merkezi bu ay sonu itibariyle devreye giriyor. Bundan sonra bizim VEDAŞ olarak yapmamız gereken enerji nakil hatları ve bağlantı hatlarını yapmamızdır. Bu işin ihalesini yaptık. Sadece birinci etapta yapılan enerji nakil hattı 64,5 kilometre, maliyeti 11 milyon TL’dir. 7,5 kilometrelik bir kısım daha var oda 1,5 milyon TL onun ihalesi de en kısa sürede yapılacak. Yapılacak enerji nakil hattı inanın Bitlis’te sadece 2015 yılında yapılan bir hattır. Biz belki de Ahlat’ın 50 yıl sonrasını da düşünerek daha kapasitesi yüksek neredeyse tüm Bitlis’in kapasitesini karşılayabilecek bir hat yapıyoruz. Böyle bir toplantı yapmamızın nedeni kamulaştırma işiyle ilgili, elektrik nakil hatlarının geçeceği tarla ve arazilerde dikilecek elektrik direkleri konusunda çiftçilerimizi ve vatandaşlarımızı bilgilendirmek, projemizi anlatmak, görüşlerini almak ve desteklerini almak için bu toplantıyı düzenledik” dedi.
Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu ise; “Ben 2,5 yıldan beridir Ahlat Kaymakamlığı yapıyorum. Yöremizin temel geçim kaynağı tarıma dayanıyor. Ahlat, Doğu Anadolu Bölgesi’nde tarımın en derli toplu yapıldığı yerlerin başında geliyor. En başta patates olmak üzere, şeker pancarı ve fasulye üretimi yüksek bir miktarda yapılıyor. Özellikle ilçemiz, patates para ettiği zamanda yıllık Türkiye’nin gayri safi milli hasılasına, tarımsal üretimine önemli bir katkı veriyor. Fakat göreve başladığımdan beri bana yoğun olarak enerji kesintisi, enerji düşüklüğü ve buna dayalı olarak sulamada kullanılan trafoların yanması, sulama yapılmamasından dolayı ürünlerin çürümesi ve kuruması konusunda şikayetler alıyordum. Bunun yanında Ovakışla’da yaşayan vatandaşlarımız ve ilçe merkezinde yaşayan vatandaşlarımızda bu elektrik sıkıntılarını da yaşıyordu. Ahlat elektrik enerjisini Tatvan ve Adilcevaz’dan gelen hatlar üzerinden karşılıyordu. Bizim müstakil bir trafo merkezimiz yoktu. Trafo merkezimizin olmayışı, enerjinin yüksekliği alçaklığı hem çiftçilerimizin trafolarına zarar veriyordu hem de ilçe halkının elektrikle çalışan aletlerine zarar veriyordu. Hatta zaman zamanda güvenliğimizi de aksatacak kadar büyük bir belaydı. Bizde belediye başkanımızla beraber milletvekilimizin desteğiyle de zaman zaman kavgaya varan bir mücadele ile bu trafo merkezini Ahlat’ımıza kazandırdık. Çok hızlı bir inşaat süreciyle yaklaşık 1 sene gibi bir süreçte bu trafo merkezi tamamlandı. Fakat sadece trafo merkezi ile olmuyor. Bunun birde nakil hattının gerçekleşmesi gerekiyor. Bu işlemler yapılırken bir kamulaştırma işlemi yapılıyor. Kimin arsasından bu nakil hatları geçecekse veya direk dikilecekse bu kamulaştırma işlemi yapılır ve herkes bunun sonucunda parasını alır. Fakat bu kamulaştırma işlemi bu tür işlemleri biraz geriden takip eder. Bu işin biraz daha hızlı bitmesini istiyorsak, bu sene yine sorun yaşamak istemiyorsak fedakârlık yapmalısınız. Eğer bu sene sağlıklı sulama yapmak istiyorsanız, elektrik kesintisi mümkün olduğu kadar az olsun istiyorsanız, trafolarımız yanmasın istiyorsanız, tarla ve arazilerinizden geçecek olan nakil hatlarına müsaade edeceksiniz. Eğer aranızda itiraz edenler olursa yapılan işlem orada durur, bundan yine siz zarar görürsünüz. Bu konuda fedakarca davranmalısınız yoksa bu sene bitmesi gereken iş sekteye uğrar, belki bu sene, belki seneye de yetişmez bu işten yine siz zarar görürsünüz” diye konuştu. Düzenlenen toplantı çiftçilerin sorunlarının dinlenilmesi ve karşılıklı görüş ve alış-verişinden sonra sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 14 Nisan 2017, 14:16

Ahlat Gazetesi

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER