Bürokrasi Ve Memurların Amacı Ne...

Merhabalar sevgili okurlarım. Devlet kurumları kelimenin tam anlamıyla hizmet etmeyi ve problem çözmeyi bırakmış ve dahi problem üreten kurumlar haline gelmişler.

Malumunuz üzere mesleğim Mali Müşavirlik. Dolayısıyla devlet kurumlarıyla çok sık işimiz oluyor. Maalesef neredeyse son 1 yıldır devlet kurumlarında, özelliklede SGK ve Vergi dairelerinde işlemler yapılmamakta hatta mükellefleri zor durumda bırakacak işlemler yapılmakta.

Vergi dairelerine gönderilen dilekçeler günlerce onaylanmamakta mükellefler ciddi mağduriyetler yaşamaktalar. Vergi dairesinin E-sistemi çoğu ülkeden daha ileride. Ancak ne hikmetse sistem üzerinden gönderilen dilekçeler dahi günlerce işlem görmemekte. Hâlbuki bir fare tıklamasıyla olabilecek işlemler bunlar.  Hele son bir haftada yapılanlar vatandaşı çileden çıkarmış ve çıkarmaya devam etmekte.

Vergi daireleri borcunu ödemeyenler/ödeyemeyenler için banka hesaplarına bloke koymakta, araçlarına haciz işlemleri yürütmekte. Bunlarla da kalmayıp 3. Kişilerden olan alacakları içinde vergi borcu olan mükellefin müşterilerine haciz ve tedbir işlemleri başlattı bir haftadır.

Şöyle izah edeyim; X firmasının vergi dairesine borcu var. X firmasının Z firmasından (müşterisi olduğu için) alacağı var. İşte tam burada vergi dairesi Z firmasına icra ve tedbir yazısı göndererek, X firmasına olan borcunu ödememesini, buna karşılık direk vergi dairesine ödemesini tebliğ ediyor.

Burada tebligat devlet dairesinden geldiği için Z firması varsa borcunu vergi dairesine ödeyecek, yoksa da yine resmi yollarla borcu olmadığını ispatlayacak.. Her iki durumda da Firmalar işlerini güçlerini bırakıp kendisinin olmayan borçlar için vergi daireleriyle cebelleşecekler. Yukarıdaki örneğimizde Z firması angaryalarla uğraşmak zorunda kalıyor. X firması ise Müşterilerine karşı mahcup oluyor hatta müşterilerini kaybediyor. Alacaklarına tedbir konduğu içinde işlerini yürütemiyor ve firmayı kapatmaya doğru gidiyor…

Bazılarınızın kanunlarımızda bu Temlik sisteminin olduğunu düşündüğünü biliyorum. Elbette kanunlarda var bunu bende biliyorum. Ancak bu güne kadar uygulanmamıştı. Hele hele böyle kriz ortamında uygulamak tam anlamıyla akla ziyandır. Firmalar, özellikle Kobi dediğimiz küçük işletmeler ve esnafın ayakta durabilmek için inanılmaz mücadele verdikleri bir dönemde bunların yapılması asla ve asla kabul edilemez.

Biz Piyasanın içinde olan Meslek mensupları ve Kobiler olarak, vergide yapılandırma ve KOSGEB kredi desteği beklerken böyle bir uygulamanın yapılması piyasayı daha da mahvedecektir.

Gerçekleri konuşmak gerek. Piyasa şu anda özellikle küçük işletmeler için çok sıkıntılı. İşte tamda bu durumda vergi dairelerini bu yaptığı resmen hükümetin altını oymaktır. Zira vatandaş direk suçu hükümete atmakta. SGK’lara gelince… Onlarda çok felaket durumda. Bir dilekçe veriyorsunuz aylarca cevap veya çözüm alamıyorsunuz. Özellikle İşveren servisleri son 1 yıldır kıllarını kıpırdatmıyorlar desem yeridir. 5 dakikada çözülecek işlemler aylarca çözülmemekte. Firmalara geçmiş yıllarla ilgili alakasız cezalar kesilmekte.

Bir örnek vereyim; 2015 yılı ile ilgili bir firmama ceza yazısı gelmiş. Yazıda 2015/7 ayda bir işten çıkışın yapılmadığı dolayısıyla derhal yapılmasını (Tabii olarak ceza kesilecek) tebliğ etmiş SGK. Araştırdık baktık ki ilgili personellerin çıkışı zamanında yapılmış, aylık bildirgede zamanında verilmiş. Yani her şey yolunda. Hemen gerekli itirazı yapıp belgeleri de ekine koyup SGK ya gittik. Cevap; Sistemsel bir hata olmuş, Bu kadar basit yani. Benim ve firmamın 2 gününü yedi. Daha bunun gibi birçok örnek anlatacağım.

Devamı bir sonraki yazıya….

DEVLET MEMURLARINA DERHAL PERFORMANS SİSTEMİ GETİRİLMELİ…

VELHASIL; Bürokrasi ve Memurların amacı ne?

Selam ve Dua ile…

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.