Son aylarda, ekonomi ve Maliye Bakanlığı yetkililerinden sürekli KDV reformundan sözler duyuyoruz. Üstelik üstüne basa basa REFORM kelimesini kullanıyorlar. Evet aslında reform niteliğinde bir çalışma bu. Birde MÜJDE kelimesi kullanılıyor ki benim karşı çıktığım nokta burası.
AK Parti Hükümetinin hem beğenip hem de eleştirdiğim bir yönetim şekilleri var. Devlet yönetimini (Ekonomi) tam bir ticari bakış açısıyla yönetiyorlar. Mesela KOSGEB Faizsiz kredilerinde 3 yılda bankalara misal olarak 1 Milyar TL ödeyecekse, başvuru şartlarından dolayı 3 Milyar TL peşin toplamıştı…
Belki de bu yöntem Türkiye’yi inanılmaz bir yükselişe ve büyümeye sevk etti. Bir kitapçık fırlatmayla krizlere giren Türk ekonomisi neredeyse tüm dünyanın karşı çıktığı bir yurt dışı operasyonunda bile krize girmiyor şükür.
Bu arada, Devlet inanılmaz destek ve yardımlarda bulunuyor vatandaşlara. Kendi öz anne veya babasına (Muhtaç yaşlılar) bakana bile maaş veriyor. Allah sebep olanlardan razı olsun. Rabbim devletimizi her türlü kötülüklerden korusun. Tüm Dünya mazlumlarının umudu olan Ülkemizi rabbim ilelebet payidar eylesin.
Gelelim konumuza. Yeni KDV kanunu bu haliyle geçecek olursa vatandaşın daha doğrusu mükelleflerin aleyhine. Ne diyor tasarı; Devreden KDV’si olanlara bu alacaklarını iade edeceğiz. Burası kulağa hoş geliyor. Devreden KDV’si Milyon TL’yi bulan bir sürü firma var, onlar için güzel olacak elbet. Ancak burada atlanmaması gereken iade şekli olacaktır.
İlgili taslak diyor ki, Devreden KDV yi bir kenara koyacağız, onu belirli bir süre içinde ve inceleme sonrasında vereceğiz. Bu incelemelerden biz Mali Müşavirlerinde rapor hazırlayabilecek olmamız güzel olmuş. Ancak diğer taraftan cari ayın KDV sini peşin peşin ödeyin diyor taslak. Yeni belirlenecek oranlara göre siz güncel KDV’leri ödeyin, biz devredenleri belirli bir takvim ve çalışma içinde ödeyelim. İşte benim tamda karşı çıktığım nokta burası. Madem devreden KDV iade edilecek, o zaman neden onu bir kenara ayırıp belirli bir zaman diliminde ve incelemeyle geri ödensin. Devreden KDV, beyannameye eklenecek bir satırla tükenene kadar mahsup edilse daha doğru olacaktır.
Vel hasıl; Devlet hem devren KDV’si olan tüm firmaları incelemeye almış olacak, hem de cari dönem KDV’ lerini peşin peşin alıp, Devreden KDV’leri belirli bir zaman diliminde iade edecek. Şimdi soruyorum; “Sizce bu durum vatandaşın lehine mi?”
Selam ve Dua ile