Her Yıl 22-25 Ağustos’ta Ahlat’ta

 Merhabalar sevgili okurlarım. Geçtiğimiz hafta geleneksel hale gelen ve 22-23-24-25 Ağustos tarihlerinde düzenlene Ahlat-Avrasya Kültür Şenliklerinin 26.’ncısı düzenlendi. Öncesinde de AKEV-AHLATİSDER ve diğer 5 Ahlat derneğinin etkinlikleri vardı.
Van-Ahlat derneğinin organize ettiği, AKEV-AHLATİSDER ve diğer ahlat derneklerinin de (Antalya-İzmir-Manisa-Kocaeli) destek verdiği, Çarho’da geleneksel Ayran Aşı şenliğine halkın ilgisi büyük oldu. Sanatçımız Mustafa Akrsu’nun güzel sesiyle söylediği türküler eşliğinde Ahlatlı hemşerilerimiz gönüllerince eğlendiler. Hemen her organizasyonda olduğu gibi, Behlül Şerefoğlu abimizde sunuculuk yaptılar. Bu yıl ayran aşının az yapılmış olması ve geçtiğimiz yıldaki saatten farklı saate yapılması bazı hemşerilerimizin ayran aşına yetişememesine neden oldu, bunu eleştirmeden geçemeyeceğim.
Malumunuz üzere bendeniz İstanbul-Ahlat Derneğinde (AHLATİSDER) Başkan yardımcısıyım. Adnan Ayber başkanlığında derneğimizin güzel ve güçlü bir yönetimi var ve güzel işler yapıyoruz. Geçtiğimiz yaz 3 Köy ilkokulu çocuklarının A’dan Z’ye giyim ve okul ihtiyaçlarını karşılamıştık. Kış aylarında “Çocuklar Üşümesin” kampanyamızla derneğimiz ve hayır sever vatandaşlarımızın katkılarıyla Bir çok köy okulları ve merkezdeki okullardaki çocuklara Mont-Atkı-Bere-Eldiven-Bot-Kazak vb. yardımlarda bulunduk.
Yine bu yaz ayında da AKEV ve Diğer Ahlat Derneklerinin destekleriyle, Serinbayır-Çatalağzı-Yuvadamı köyündeki çocukların tamamının giyim ve okul araç gereçlerini karşıladık. Köylere gittiğimizde burs verdiğimiz üniversite öğrencilerimizden, Nurşah Al ve Gökçe Sümer (Dişcilik Fakültesinde Okuyorlar), Diş bakımı ve diş fırçalama ile ilgili öğrencileri bilgilendirdiler. Ayrıca ağız ve diş muayenesi de yaptılar.
AKEV-AHLATİSDER öncülüğünde ve diğer Ahlat derneklerinin desteğiyle, geleneksel kahvaltımız burs verdiğimiz öğrenciler ve bursiyer adaylarıyla, çok değer verdiğim Kaymakamımız Sn. Bülent Tekbıyıkoğlu, Belediye başkanımız Sn. Mümtaz Çoban, Emniyet Müdürümüz ve Jandarma Komutanımızın katılımlarıyla gerçekleştirdik. Kahvaltıya ilgi inanılmaz yoğundu. Ahlat böyle organizasyonlara alışmaya başladı. Bu yıl daha fazla öğrencinin ilgi göstermesi burs taleplerinde de patlama yapacağa benziyor. Buda bizi zorlayacak. Hali hazırda İstanbul Ahlat Derneği (www.ahlatisder.org) olarak 170 öğrenciye burs veriyoruz. Talepleri karşılamada zorlanacağımız kesin. Bu konuda Ahlatlı İş adamlarımızdan daha fazla destek bekliyoruz. Ayrıca geri dönüşümlü olması nedeniyle okulunu bitirip işe başlayan bursiyerlerimizin de katkılarını bekliyoruz.
AKEV ve Ahlat derneklerinin organize ettiği Süphan dağı etkinlikleri düzenlendi. Öğretmenevi-AKEV Kız Öğrenci yurdu bahçesinde-Kemer Restaurant kafede bir dizi toplantılar düzenlenip, Ahlatımızın sorunlarıyla ilgili istişarelerde bulunuldu. Ahlat’taki STK temsilcileri-muhtarlar ile Akev-Ahlatisder ve diğer Ahlat dernekleri Kahvaltıda bir araya gelerek Ahlatımızı sorunları ve çözüm yollarını istişare ettiler.
En nihayetinde, Ağustos ayının 22’si geldi. Geleneksel hale gelen ve bu yıl 26’ncısı düzenlenen Ahlat-Avrasya Kültür Etkinlikleri başladı. İlk gün Yukarı çarşı Meydandan Limana kadar Mehteran Ekibini Muhteşem Mehter marşları eşliğinde yürüyüş yapıldı. Yürüyüş sonrası dilek balonları uçuruldu limandan. Facebook’tan canlı yayınladığım üzere halkın ilgilisi inanılmaz yoğundu.
Yukarı Çarşı meydanda buzağı güzellik yarışması yapıldı. Ahlat ile ilgili Şiir Yarışması düzenlendi. Yeğenlerim Veysel ve Geylani Dolan 2. ve 3. oldular. Ahlat korosu Ahlat Türklerini seslendirdi. Ahmet Poyrazoğlu ve 2 Aşığımızın atışmaları muhteşemdi. Van Gölünde tekne turları düzenlendi. Doğu Anadolu da ilk defa sıcak hava balonları Ahlat’a geldi. Süphan Dağı’ndan uçarak tüm Ahlat’ı kuş bakışıyla izledi hemşerilerimiz.
Çarhoda Cirit yarışları ve Geleneksel Orta Asya oyunları gösterileri yapıldı. Aynı yerde Güreş müsabakaları düzenlendi.
En nihayetinde son gün Ahlat Şehir Stadında muhteşem bir konser ile şenlikler sona erdi. Konserde TRT AVAZ canlı yayın yaptı. TRT’sanatçılarının sahne alması sırasında canlı yayın yapıp da, Ünlü sanatçı Orhan Hakalmaz’ın sahneye çıkacağı sırada canlı yayını kesmesi inanılmaz nahoş bir durum yarattı TRT için, kınıyorum.
Tüm bu organizasyonlarda emeği olan başta Kaymakamımız Sn. Bülent Tekbıyıkoğlu’na, Belediye başkanımız Mümtaz Çoban ve ekibine ve dahi emeği geçen her kese sonsuz teşekkürler.
Her yıl 22-23-24-25 Ağustosta Ahlat’ta olmaya gayret edelim.
Selam ve Dua ile..

 

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.