Kosgeb Mi, Milli Piyango Mu?

 Merhabalar sevgili okurlarım. Öncelikle, devletimizin ve milletimizin bekası için sürdürülen “Fırat Kalkanı operasyonunda El-Bab bölgesinde ağır yaralanıp tedavi altına Alınan, Adilcevaz’lı Uzm.Erbaş Muhammed Bozarslan Hemşerimizin Şehit olduğu haberini duymanın üzüntüsü içerisindeyim. Rabbim Mekanını cennet eylesin, sevenlerine sabırlar versin. Geçtiğimiz Haftalar içerisinde malumunuz üzere, Sayın Bakanımızın şaşalı anlatımlarıyla Kosgeb’in (KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME İDARESİ BAŞKANLIĞI) sıfır faizli kredi vereceği ilan edildi. Hakkını verelim, Kosgeb’in hali hazırda çeşitli isimler altında bir çok destek programı mevcut. Yapılmak istenenler ve  niyetler güzel buna diyeceğimiz yok. Ancak Uygulama çok yanlışlıklar var maalesef. Söz konusu kampanyayı bir hatırlayacak olursak; Kosgeb, Üye olup Beyannamelerini güncelleyen Kobilere ve Esnaflara Maksimum 50.000 TL, Faizini Devletin ödeyeceği , 1 yıl geri ödemesiz, kalan 24 ayda 3 er aylık dönemler halinde toplamda 36 ay vadeli Kredi vereceğini ilan etmişti. Bir anda tüm Kobi ve Esnaf heyecan içinde detayları beklemeye başladı.

Detaylar açıklanmaya başlar başlamaz, ümitler azalmaya başladı. Zira bu kredinin sadece 15.000 Kobi’ye verileceği anlaşıldı. Evet düşünün sadece 15.000…

Diyeceksiniz ki, 15.000 güzel bir rakam. Evet Sadece rakam olarak bakarsak doğrudur. Ancak, Kosgebe 1.000.000.000 ‘un üzerinde üye olduğunu düşündüğümüzde bu rakam devede kulak gibi kalıyor. Düşünce ve yapılmak istenen güzel olsa da çok ciddi yanlışlar vardı bu ve benzeri desteklerde. Öncelikle haberlerde ve başta sevgili bakanımızın açıklamalarında 15.000 rakamının üzerinde durulmalıydı. Reyting uğruna her şeyi mubah gören medyamızda allayıp pullayıp haber edince, sade vatandaşlarda sanki herkese verilecekmiş gibi bir hava esmiş oldu. İkinci büyük yanlış, İnternetten beyannamesini güncelleyenlerden belgeleri Kosgebe elden teslim etmelerini istemek idi. Bu yanlış sayesinde odaların ve Kosgeb binasının önünde inanılmaz kuyruklar oluştu. Gece saat 02:00 da gidenlere bile sıra gelmedi,  İnanılmaz  izdihamlar yaşandı. Ben bu konuda mail ile şu teklifi sundum; Madem sadece 15.000 kredi verilecek, o zaman internetten güncellemeleri yeterli kabul edip, elemeleri yaptıktan sonra kredi çıkan Kobilerden evrakları isteyin dedim. Ne kadar haklı olduğum daha sonra ortaya çıktı. 15.000 Kobi yerine 244.880 Kobi evrak teslim etmeye çalışınca izdihamlarda kaçınılmaz oldu.

Evet yanlış duymadınız, tamı tamına 244.880 başvuru yapıldı ve sadece 15.000 Kobiye kredi çıktı. İşte bu nedenle de ben Facebook sayfamda buna Kosgeb Piyangosu dedim.

Üçüncü yanlış, Kosgeb sitelerine girebilmek neredeyse mümkün değilken bile yetkililerin rahatça, sistemlerde sorun yok sitelerimiz çalışıyor demeleriydi. Daha geniş bir süreye yayılabilirdi tüm bu süreçler. Vatandaşın hiç suçu yok mu? Elbette var. Her yıl Haziran ayında Beyannameleri güncelleyip, evrakları Kosgebe teslim etmemek de vatandaşlarımızın eksiğiydi.

Dördüncü ve bence en önemli yanlış, eleme kriter ve yöntemiydi. Yaptığım analizlerde; Krediler Çalışan sayısı ve net satış hasılatı yüksek olanlara verilmiş. Yani bir şekilde kendini döndürebilen hatta vatandaşın deyimiyle altında 100-150 bin Liralık araba olanlara çıkmıştı krediler. 50.000 TL onların çoğunun aylık giderinden bile azdı belki de. Oysaki binlerce küçük esnaf Dört gözle bu krediyi bekliyordu. Evine ekmek götüremeyen, hatta dükkanını kapatmamak için evini, arabasını satan ve bu krediye CAN SUYU diye bakan esnaflar… Maalesef bir çoğu, eğer en kısa zamanda benzer bir destek yapılmaz ise (bence her başvurana verilmeli)  kepenk kapatacaklar. Piyasa ile ilgili bir şey yapılmak istendiğinde, Piyasada olan ve piyasayı bilenlerden bilgi ve fikir danışılmalıydı bence.

Bir başka yanlış, diğer desteklerle ilgili detaylı bilgi ve eğitim programı yok. İşinin başından ayrılamayan esnaf nasıl gidip kosgebe proje hazırlayacak. Hatta bir çoğu nasıl proje hazırlanacağını bile bilmiyor (Ne yalan söyleyeyim Mali Müşavir olarak ben bile çoğunu bilmiyorum). Oysa bizlere eğitim verilse ve bizlerde mükelleflerimizi yönlendirsek fenamı olur.

Velhasıl, Kosgebin tüm desteklerinden faydalanabilmek piyango gibi. Son örnek Sıfır faizli kredide; başvuran 244.880 kişi/Kobi, Çıkacak olan 15.000 Kişi/Kobi (Çıkma şansı %5).

Ne dersiniz? Kosgebmi Milli Piyangomu?

 Selam ve dua ile…                                                     

 

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.