Havai Fişekler Yasaklanmalı

 Yazımın başlığından da anlaşıldığı gibi havai fişekler son zamanlarda halkımızın en muzdarip olduğu bir konu.

Hafta sonu bir düğünde patlatılan yüksek ses ve tesirli havai fişek gösterisi ilçe halkında büyük tedirginlik ve korku yaşattı.

Bilinen türlerden daha tesirli ve yüksek sese sahip olduğu öğrenilen hava fişeklerin patlatılması deyim yerindeyse ilçe halkının yüreğini ağzına getirdi. Patlamaların şiddeti ilçede bir bombalı saldırı yaşandığı korkusu yaşattı millette. Şehir merkezindeki bir düğünde patlatılan hava fişeklerin sesi ilçenin hemen hemen bütün mahallelerinde duyuldu, halkta korku ve paniğe neden oldu.

Son zamanlarda yapılan bombalı saldırılarda göz önünde bulundurularak acaba bir emniyet birimine bombalı saldırı mı yapıldı? Sorusu dolaştı milletin dilinde. Olayın şokunu atlatmaya çalışan halk, ulaşabildiklerine ulaşarak patlamanın nedenini öğrenmeye çalıştı.

Tabi basın mensubu olarak bizlere de patlamanın nedenini öğrenmek için birçok kişi ulaştı. Yaptığımız araştırmalar neticesinde patlamaların yüksek ses tesirli hava fişeklerden olduğu anlaşıldı ve halkımızın sakinleşmesi, tedirgin olmaması için sosyal medya hesaplarımızdan edindiğimiz bilgileri paylaşarak halkımızın rahatlamasını ve rahat bir nefes almalarını sağladık.

Bu sıkıntılı süreç ve bölgemizde yapılan bombalı saldırılar göz önüne alınırsa verilen tepkilerin oldukça haklı olduğu bir gerçek.

Bu sancılı süreçte herkesin sağduyu ile davranması ve duyarlı olması gerekir. Herkes mutlu gününde kutlama yapmalı ama bazı hassas dönemlerde ortama göre hareket edilmeli.

Havai fişekler düğün ve kutlamalara belki renk katıp,  bir görsellik yaratıyor ama verdiği zararlar hepsinden daha fazla.

Bir kere çıkardığı patlama sesleriyle çevreye, insanlara verdiğin rahatsızlıkların dışında havai fişekler en büyük zararı doğaya ve canlılara veriyor.

Özelikle havai fişeklerin kuşlar üzerindeki zararlı etkileri dehşet verici durumda.

Sesi, dumanı ve ışığıyla havai fişekler kuşları korkutuyor, sağır ediyor  ve şok sonucu ölümlerine yol açabiliyor. Fişekler atılınca ağaçlarının üzerindeki kuşlar nereye kaçacaklarını şaşırıyor. Kuşlar panik içinde birbiriyle çarpışmaları sonucu ölüyor. Kuluçkadaki kuşlar, sesten korkarak yuvalarını bırakıp kaçıyorlar.

Bazı uzmanların yaptıkları bir araştırmada ise havai fişekler insan sağlığı içinde büyük bir tehdit oluşturuyor.

Uzmanların yaptıkları araştırmalarda, yapımında fare zehrinde bulunan baryumun da kullanıldığı havai fişeklerin yaydığı kimyasal içerikli tozların, kanserojen etkisi olduğuna dikkat çekiliyor.

Belki bir çoğumuz havai fişeklerin doğa, hayvanlar ve insanlar üzerindeki bu denli olumsuz etkilerini bilmiyorduk ve öğrenmiş olduk. Ben ümit ediyorum ki duyarlı halkımız, düğün ve kutlama yapacak olan vatandaşlarımız bu hassasiyetleri ve tepkileri de göz önünde bulundurarak en azından bu sancılı dönemde, şehitlerimizi verdiğimiz ve acılar yaşadığımız bu dönemde bu tür havai fişek gösterilerine son vereceklerdir. Ve sanırım ilçe yetkililerimizde bu konuda gerekli adımları atacaklardır. Son olarak şu cümlelerle halkımızın da bir feryadını ifade ederek yazıma son veriyorum.

"Düğün ve kutlamalarda havai fişek atmayalım.  3-5 dakikalık görsel zevk için insanların ve diğer canlıların sağlığı ile oynamayalım."

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.