KOSGEB Kredisi Çıkmayanlar Bir Pişman, Çıkanlar Bin

 Merhabalar sevgili okurlarım. Malumunuz üzere geçtiğimiz ay yaklaşık 430.000 Kobiye KOSGEB’ten faizsiz kredi çıktı. Tabi başvurupta çıkmayan bir sürü firmada var. Zaten 2016 yılında kurulan hiçbir firmaya çıkmadı. Ama çok eski firmalara da çıkmamış gördüğüm kadarıyla.
Çıkmayan firma sahipleriyle konuştuğumda hep sitem ve kızgınlıklarını dinliyorum. Kendilerine göre haklılar tabi. Oysa Kredi çıkanların halini görseler böyle düşünmezlerdi.  Şubat 2017 deki değerlendirmede dediğimiz gibi önceliği küçük esnafa verdiler. Ancak bu kez de hemen her küçük esnafa 20.000 TL kredi çıkardılar
Evet hakkını verelim, 430.000 rakamı az bir rakam değil. Ama 50.000 dediler, %90 kobiye 20.000 TL verdiler.
Asıl meselede kredi çıkanlarda. Yaklaşık bir aydır başvuru yapan kobiler hala kredilerini alamadılar. Zaten kimi bankalar hemen red ettiler bazı başvuruları. Vergi ve SGK borcu yoktur yazısı isteniyor hemen banka tarafından. Tanıdık bankadan alıyorsanız biraz daha rahatsınız demektir.
Vergi dairelerine giden kobiler, türlü zorluklarla çözümden ziyade çözümsüzlük üreten bir memur kitlesiyle karşı karşıya kalıyorlar. Borcu yoktur yazısı vermemek için yarışıyor gibiler. Bir başka handikap, Firmanın 9.000 TL vergi borcu var diyelim, 20.000 TL nin 9.000’i gitti. SGK ve Bağkurada 15.000 TL borcu varsa  Firmanın eline para geçmeyeceği gibi, cebindende para çıkması gerekecek. Toplam borcu 24.000 TL..
Geçenlerde KOSGEB ayrı bir skandala daha imza attı. Kayıtlı tüm Kobilere toplu SMS atıp, evraklarını tamamlamalarını istedi. Bir baktık ki KOSGEB’in önü yine mahşer kalabalığı olmuş. Gidenlere, ya siz evrakları daha önce verdiyseniz sorun yok demişler pişkin pişkin. Zahmet edip, sadece evrakları eksik olanları bilgilendirseler, işin kolayına kaçıp tüm kayıtlı Kobilere Sms atmasalar bu sorun yaşanmayacaktı.
Burada borcu yoktur ile ilgili bir yöntem açıklamak istiyorum, belki bazılarının işini kolaylaştırır diye.
Vergi dairesine borcunuz var diyelim, Hemen vergi dairesine gidin ve tüm borçlarımla ilgili 6183 sayılı kanuna istinaden taksitlendirme yapmak istiyorum deyin. 10.000 TL ve altındaki borcu 6 taksit yapabiliyorlar. Üzerini ise müdür yardımcısı ile pazarlığınıza kalmış. Taksitlendirme yaptığınızda yeni faizli halinin %10’unu ödeyerek borcu yoktur alabilirsiniz.
Aynı şekilde SGK ve Bağkur borçlarınız içinde (Bunlarda rakam sınırı yok ve 36 taksite kadar bölebiliyorlar), Hemen taksitlendirme yapın. Yaptığınız yeni taksitlendirilmiş ve faiz konulmuş rakamın %12 si veya ilk taksit rakamını ödediğinizde SGK danda borcu yoktur yazısı alabiliyorsunuz.
Tabi SGK da baya bir koşturmanız gerekiyor. Önce GSS bölümünden borcu yoktur alıyorsunuz. Sonra Bağkur bölümünden borcu yoktur alıyorsunuz. En son İşyerinizde SGK lı çalışan varsa işveren servisinden borcu yoktur alıyorsunuz. Müdür yardımcılarını yerinde bulabilirseniz imzalatmanız gerekecek. En iyi ihtimalle SGK da tam gününüz geçecektir. Bir tam günde vergi dairesinde.
Diyelim borcu yokturlar tamam, KOSGEB evrakları da tamam, bu kez bankayla cebelleşiyorsunuz. Hele geçmişte bir tane bile gecikmiş ödemeniz varsa vay halinize. KGF (Kredi Garanti Fonu) kolaylığı getirdik dediler. KGF de sizden teminat (Ev,araba vb) veya bir kefil istiyor. Haydi al alabilirsen KOSGEB Kredisini.
Daha yazacak başka şeylerde var ama uzatmıyayım.
KOSGEB Kredisi çıkmayanlar Bir pişman, Çıkanlar Bin Pişman demekte haksız mıyım sizce?
Hayatımızı kolaylaştıracak devlet bakış açısı ve memur kitleleri görmek dileğimle….
Hoşçakalın…

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.